Reformacija nekad i danas

Reformacija nekad i danas, dokumentarni je film u dva dijela. Prvi dio tematski obrađuje Reformaciju u hrvatskim krajevima u 16. i 17. st. a drugi dio reformacijsku baštinu u Hrvatskoj u 20. i 21. st.

Dokumentarci su rađeni na putopisni način i pričaju priču reformacije u Hrvatskoj na jedan zanimljiv način za široko gledateljstvo. Film je sniman na više različitih lokacija koje su značajne za reformaciju u HR. U filmu se tako vide različiti dvorci koji možda i nisu poznati širem gledateljstvu. Uz to imamo i snimke starih protestantskih knjiga tiskanih u 16. st. koje se nalaze u arhivu NSK u Zagrebu kao i izjave stručnjaka o bitnim obilježjima reformacije u HR. Pratimo važne događaje i osobe koje su odigrale značajne uloge u reformaciji. Kao crvena nit oba dokumentarca provlači se duhovna perspektiva reformacije kao biblijskog pokreta reforme koji je i danas prisutan u zajednicama reformacijske baštine i očituje se u raznim područjima njihovog života i društvenog djelovanja te biblijskom prevodilaštvu. U 2. dijelu o tome govore predstavnici evanđeoskih denominacija u HR, a kako žive svoju vjeru u svakodnevnom životu govore nam vjernici iz različitih evanđeoskih crkava.

Tim ljudi koji su radili na ovom projektu:

Scenaristi i stručni savjetnik: dr. sc. zn. Stanko Jambrek, pisac knjige „Reformacija u hrvatskim zemljama u europskom kontekstu“.
Redateljica: Haidy Kovačević
Asistent režije: Svjetlana Brezo
Voditeljica: Vanja Bule, mag. theol. i MBA
Spiker: Katijan Konk
Spiker za trailer: Damir Kopriva
Kamera:
            Haidy Kovačević
            Ivan Špoljarić
            Maasej Kovačević
            Dean Birtić
            Danijel Benko
            Matej Paluh
Ton: Tihomir Vekić
Montaža: Haidy Kovačević
Asistent montaže: Damir Bukovec
Montaža trailera: Goran Maršalek
Producent: Tihomir Vekić
Produkcija: 4H Mediji, 2017. god.
Koproducent: CBN South East Europe